“ИСТОРИЯ ПОМЕЖДУ”
︎︎︎ 12.11. 2020 - 03.02.2021


ИЗЛОЖБА, РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СОФИЯ„ИСТОРИЯ ПОМЕЖДУ“ 2
Проект за музейни намеси в две части на фондация „Изкуство – Дела и Документи” в пространството на Регионален исторически музей - София.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020  

Куратор: Весела Ножарова

автори: Ана Благова, Радослав Чичев, Яна Пункина (подкаст „Градски детектив“), Георги Тенев, Миля Янева-Табакова, Красимира Буцева, Мартин Младенов и Райна Тенева

Изложбен дизайн: Калина Димитрова, Наталия Ленц

Във второто издание на проекта „История помежду“, художници, писатели и изследователи влизат в пространството на музея за да го допълнят с нови истории. Тримата създатели на популярния подкаст „Градски детектив“, проследяват живота на София от първата половина на 20 в. Ана Благова, Радослав Чичев и Яна Пункина представят малко познати истории от живота на популярната ул. „Търговска“ и пасажа „Св. Никола“, места изчезнали с големите бомбардировки над града през Втората световна война, а след 1944 г., на тяхно място е изграден Партийния дом и Министерски съвет. Историите на „Градски детектив“ се появяват на 6 места в залите на музея, приканвайки публиката да натисне специален бутон, за да изслуша специално създадените за целта звукови картини.

Във второто издание на „История помежду“ участват още четирима автори, които разказват нови истории в общото пространство на Музея. Това са художничката Красимира Буцева, която от години се занимава с историята на хората преминали през комунистическите репресии и лагери. В новата си работа, използвайки документи, тя разказва за една легендарна акция на ДС от 1958-ма г.  в която 1328 младежи са арестувани, защото носят тесни дънки, къси поли и палта, слушат западна музика и танцуват западни танци. Част от тях са изпратени в Белене.

С друг период от историята на София се занимава и писателят Георги Тенев, който заедно с художничката Мила Янева-Табакова, разказват историята на Камен Белопитов (1969-1995). В края на 80-те г., той, все още ученик в 7-мо училище на ул. „Шишман“, започва да пише с флумастер по стените на сградите къси фрази, игри на думи, белязали младежката алтернативна култура на 90-те г.

На цяла стена е представен фоторазказа на Мартин Младенов за скейтърите на София от края на 80-те г., каращи на рампите пред паметника на Съветската армия. Тази, градска култура, така видимо чужда на социалистическото време, намира своето място в градския живот, но и в институционланата регулация на времето, бивайки припозната от Консомола (Комунистическо младежко движение) и неговия организиран живот.

Не на последно място, в проекта „История помежду“ участва и художничката и фотографка Райна Тенева, която разсъждава върху старото предназначение на сградата на Музея на София. Домът на водата, минералната баня, я навежда към разсъждания за водата, която изпълва пространството, като метафора, за изпълването със съдържание и търсенето на смисъл.

Мила Янева-Табакова & Георги Тенев - Историята на Камен Белопитов


Красимира Буцева - Операция “Мълния”

Мартин Младенов - Скейтъри от миналите времена

© History in Between, 2021This project is part of the Cultural Calendar of Sofia, Ministry of Culture and Sofia History Museum.

Connect:


︎ ︎ ︎

„История помежду“ ("Проект за музейни намеси в РИМ, София") е съвместен проект между Фондация „Изкуство – Дела и Документи“ и Регионален исторически музей, София, подкрепен Календар на културните събития на Столична Община.

History in Between (Project for interventions in the Museum, Sofia) is a collaboration between the Art Foundation - Affairs and Documents, and the Regional History Museum of Sofia. It is supported by the Calendar of Cultural Events of Sofia City.