︎︎︎
ХОМОСОЦ


ИЗЛОЖБА, галерия ПОРТ А (ул. Триадица 5)

Снимки: Радина Ганчева


Изложбата “Хомосоц”, представяща първото по-сериозно и цялостно изследване за хомосексуалността по време на комунизма, беше открита официално на 30 септември в галерия ПОРТ А в София, при сериозен интерес. В проекта взимат участие историци, социолози, студенти, куратори и художници, за да представят обобщена информация за периода. Десетки посетители се събраха, за да научат интересна информация за местата за срещи, жаргоните, съдебно-наказателните практики, акциите срещу хомосексуални, декриминализирането на хомосексуалността в България и опитите за лечение.“Точно преди 75 години нова власт превзема България. В последвалите дни започва най-големият терор в новата история на страната ни. Хиляди са убити без съд и присъда, сред които интелектуалци, политици, полицаи, лекари, всеки инако-мислещ е под обстрел. Точно преди 75 години започва и преследването срещу хомосексуални мъже, обект на днешната изложба, което както ще се уверите не спира почти до падането на режима. 75 години са достатъчно дълъг период да забравим. Да забравим за убитите, да изтрием от паметта си за преследванията и гоненията. Но 75 години са и достатъчно време, за да започнем да анализираме историята си, да търсим отговори”, каза Симеон Василев от фондация GLAS по време на откриването на изложбата.За хомосексуалността в България по време на комунизма и отношението на режима към хомосексуалните се знае твърде малко, а често данните се изчерпват със слухове и непотвърдени клюки. През изминалите месеци фондация GLAS, заедно с European Cultural Foundation, извършиха изследване по темата въз основа на разнообразни източници и фокусирано върху 50-те и 60-те години на ХХ век.


© History in Between, 2021This project is part of the Cultural Calendar of Sofia, Ministry of Culture and Sofia History Museum.

Connect:


︎ ︎ ︎

„История помежду“ ("Проект за музейни намеси в РИМ, София") е съвместен проект между Фондация „Изкуство – Дела и Документи“ и Регионален исторически музей, София, подкрепен Календар на културните събития на Столична Община.

History in Between (Project for interventions in the Museum, Sofia) is a collaboration between the Art Foundation - Affairs and Documents, and the Regional History Museum of Sofia. It is supported by the Calendar of Cultural Events of Sofia City.