︎︎︎
ПРОБЛЕМЪТ С КОМАРИТЕ И ДРУГИ ИСТОРИИ


ЛИЛИЯ ТОПУЗОВА, 

ПЪЛНОМЕТРАЖЕН ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ

Режисьори: Андрей Паунов
Продуценти: Мартичка Божилова, АГИТПРОП
Сценаристи: Лилия Топузова
Оператор: Борис Мисирков и Георги Богданов
Монтаж: Андрей Паунов, Орлин РуевскиФилмът представя град Белене през всекидневието и житейските истории на различни негови жители, които живеят между идеологизираните образи на АЕЦ Белене и концлагера в Белене. За много от жителите на града големите кранове, чуждите инвеститори и веселите песни на мажоретки, които празнуват изграждането на ядрената електроцентрала, са знаци на светлото бъдеще, което предстои. Логото на АЕЦ-а може да бъде видяно навсякъде – върху сгради или върху домашна посида. В другия полюс обаче е миналото, което никой не желае да си спомни – концлагерът Белене. Разказите за ужасяващи престъпления са се надвесили над града.

Светът, представен във филма е постоянно променян от идеологии, режими и мечти за икономически просперитет. Съдбите на героите на филма илюстрират пресичането на тъмното минало, ядреното бъдеще и вечният проблем с комарите, които остават неизменени от времето и хода на историята. Всичко това е представено през мозайка от лични истории, които постепенно разказват историята на града.Лилия Топузова е Асистент Професор в Института по Комуникация, Култура, Информация и Технологии и в Департамента по История в Университета в Торонто. Тя е историчка и автор на документални филми, в които изследва темите за историческата памет и забравените събития. Проучва наследството на комунизма в Източна Европа - политическото насилие и правосъдие, спомените на очевидци, родовата памет.

Академичните й проучвания са публикувани в: NB - прехвърли ги на английски от текста. Топузава е автор на пълнометражния документален филм: “Проблемът с комарите и други истории” /2007/, чиято премиера е на Фестивала в Кан и на Международния кинофестивал в Торонто /Канада/. Приета възторжено от критиката, лентата е носител на повече от 25 награди, включително “Награда за човешки права” на Филмовия фестивал в Сараево /Босна и Херцеговина/.

През 2012 г. е копродуцент, съавтар, и сърежисьор на пълнометражен документален филм за имиграцията. Разпространявана от Канадския музей на имиграцията и “Пиер 21”. творбата е представена на кинафестивала Сатурния /Италия/. В момента Топузава работи върху третия си филм: “Анаанага: Моята Майка”.


Д-р Топузова е свързана творчески с университетите “Браун” /САЩ/, и “Йорк” /Торонто, Канада/, Центъра за съвременна история /Потсдам, Германия/ и Центъра за дигитално съхранение на устно предаваната история към университета “Конкордия” /Монреал, Канада/. Работата й е подкрепена от множество организации, сред които Съвета за социални науки и изследвания на човечеството и Съвета по изкуствата на Канада.


© History in Between, 2021This project is part of the Cultural Calendar of Sofia, Ministry of Culture and Sofia History Museum.

Connect:


︎ ︎ ︎

„История помежду“ ("Проект за музейни намеси в РИМ, София") е съвместен проект между Фондация „Изкуство – Дела и Документи“ и Регионален исторически музей, София, подкрепен Календар на културните събития на Столична Община.

History in Between (Project for interventions in the Museum, Sofia) is a collaboration between the Art Foundation - Affairs and Documents, and the Regional History Museum of Sofia. It is supported by the Calendar of Cultural Events of Sofia City.