︎︎︎
РЕВОЛЮЦИЯТА НЯМА ДА УМРЕ С НАС


ЧАСТ 1 И 2

ВОЙН ДЕ ВОЙН & МАРИ ЧИВИКОВ, 2017

ПЪРФОРМАНС


ЧАСТ 1 - LAST DAY IS THIS

“Революцията няма да умре с нас” е първата част от серията перформанси на Мари Чивиков и Войн де Войн, който се случи в Художествена галерия “Русе”. Работата е резултат от изследванията на живота и миналото на роднини на двамата артиста. Като съответните роднини са били членове на анархисткото и анти-фашисткото движение в България и Европа.
 ЧАСТ 2 - ROBOTIC THOUGHT

Войн де Войн и Мари Чивков се обединяват в тази творба. И двамата са свързани чрез миналото си с България. Войн израства в България, докато пък семейството на Чивиков е между България и Нидерландия. Техните предци и роднини са били фигури с революционни идеи, активисти в същият век, малко по-малко от 100 години от сега, живеещи в различни части от държавата (Пловдив, Русе и София). В серията перформанси Войн и Чивиков разследват колективните идеи на онези, които са се борили с така нареченото “зло”, или по-точно казано срещу фашизма в самото му началото на Балканите. Артистите използват и работят с информация и архивни материали от различни места и институции. След като голяма част от документите са били изтрити и разрушени, как могат те да запълнят празнината? Как се преразказва историята и как се идентифицират те в този конкретен случаи, който всъщност политицира тялото като активен уред на протеста. Тази работа е едно пътуване към откриването, и създаването, както и се стреми да бъде и рефлекция върху начините чрез които се справяме с настоящето. “С различни ситуации и действия, ние смесваме съдбите на тези двама революционери, нашите предци: Панайот Чивиков, заключен заради трудовете си и участието си в анархистко движение, и Анна Войнова измъчвана в затвора заради нейните политическите си убеждения, заради което и умира млада. Какво би се случило, ако те се познаваха? Сега ние се познаваме - което не е случайност. Има някакъв шанс, че и те са се знаели. Приемайки персоните на тези семейни членове, ние създаваме фикционално-документална интервенция използвайки архивни материали, които подпомагат на перформанса да стане една акция за разнищване на миналото, и достигне до един невидим статус на потенциално повтаряща се история. 
Войн де Войн (р. 1978) живее и работи в София. Завършва магистърска степен от Института за напреднали изследвания и пърформативни изкуства DasArts, Амстердам, и диплома от Gerrit Rietveld Academy, Amsterdam, Goldsmiths College – История на изкуството и театър, Лондон, Ecole International de Cinema et Realisation (EICAR), Париж. Съосновател е на Институт за пърформанс и теория заедно със Снежанка Михайлова. От юли 2016 г. ръководи независимо арт пространство в София, наречено ÆTHER. Представляван е от галерия Сариев, Пловдив. Войн де Войн работи в различни сфери на визуалните изкуства от пърформанс до инсталация, включващи проучванията му относно ритуали, метафизика, психология и интерактивни експерименти.© History in Between, 2021This project is part of the Cultural Calendar of Sofia, Ministry of Culture and Sofia History Museum.

Connect:


︎ ︎ ︎

„История помежду“ ("Проект за музейни намеси в РИМ, София") е съвместен проект между Фондация „Изкуство – Дела и Документи“ и Регионален исторически музей, София, подкрепен Календар на културните събития на Столична Община.

History in Between (Project for interventions in the Museum, Sofia) is a collaboration between the Art Foundation - Affairs and Documents, and the Regional History Museum of Sofia. It is supported by the Calendar of Cultural Events of Sofia City.