︎︎︎HOW TO FORGET YOUR PAST FAST


МАРТИН АТАНАСОВ, 2020

ПУБЛИКАЦИЯ, РЪЧНО ШИТА, 120 КОПИЯ

Фотографи за инсталацията: Никола Михов, Михаил Новаков


Фотокнига, която започна от една покана от Никола Михов през 2015. В проекта RE: Forget your past, 30 локални и интернационални артисти бяха поканени да работят, създават и да си представят книгата Forget Your Past. В тази книга, Никола Михов разглежда комунистическите монументи, които съществуват в съвременна България.

За мен, времето на комунизма е далечно и чуждо, заради факта че аз съм роден след падането на режима през 90-те. Този период на прехода в България е и време на едни нови хоризонти, луди мечти за Запада, и такова в което култури и субкултури започват да се развиват. В този период, един специфичен стил музика се появява и запечатва в себе си този период на преход, който съществува в политическия и социален пейзаж на България.

Фотокнигата задава въпроси за това време, което някак си продължава и в днешно време. Книгата е направена на ръка, и е в 120 копия. Първият и тираж е на български език.
Книгата е придружена от есе на културния антрополог Петя Василева-Груева “Чалгата като метафор за периода на прехода в България”.


През 2020 г. заедно с платформата PUK! за фотокниги (България) и галерия КО-ОП (България), организирахме тридневно събитие, което включи дискусия между мен и Ирина Недева (журналист), Петя Василева-Груева (културен антрополог), Анета Василева (архитект), Никола Михов (автор на Forget your Past).

В последните дни преди публикуването на книгата заедно с Красимира Буцева (български фотограф и изследовател) организирахме уъркшоп, наречен “Как да забравиш?” с фокус върху 90-те, поп-фолк музиката и преходния период, с идеята да се запази и документира колективния спомен за това време.Мартин Атанасов (АТАНАСОВ) е визуален артист, работещ в София. През 2014 г. завършва Филмовата академия в Прага (FAMU), специалност “Фотография”. Работи в областта на фотокнигата. През последните години участва и развива различни самостоятелни и колаборативни проекти, свързани с фотография, книга и визуална антропология.


© History in Between, 2021This project is part of the Cultural Calendar of Sofia, Ministry of Culture and Sofia History Museum.

Connect:


︎ ︎ ︎

„История помежду“ ("Проект за музейни намеси в РИМ, София") е съвместен проект между Фондация „Изкуство – Дела и Документи“ и Регионален исторически музей, София, подкрепен Календар на културните събития на Столична Община.

History in Between (Project for interventions in the Museum, Sofia) is a collaboration between the Art Foundation - Affairs and Documents, and the Regional History Museum of Sofia. It is supported by the Calendar of Cultural Events of Sofia City.